Compromís considera prioritari posar solucions al sistema de finançament

El passat divendres tingué lloc la conferència “el finançament dels valencians, una insuficiència històrica” a càrrec de l’expert en economia i assessor financer Rafael Beneyto, i que va estar organitzada pel col·lectiu de Compromís per Xàbia.

 Beneyto va fer una breu explicació dels mecanismes econòmics amb els que compta la Generalitat Valenciana per fer front a les seues competències, com Sanitat, educació, protecció social, o promoció econòmica, entre altres. El resultat es que l’administració valenciana no recapta cap dels impostos i tots acaben a les arques de l’Estat on després es distribueixen de manera “poc transparent”.

 La valenciana és la segona autonomia en major endeutament públic en relació al PIB, i al mateix temps som la que menys gasta per habitant. Mentre la despesa en educació i sanitat es troben per baix de la mitjana però pròxima a esta, la despesa en la resta de competències (protecció social, infraestructures, promoció econòmica, etc.) cauen fins a la meitat comparat amb la mitjana de les comunitats autònomes.

conferencia_xabia_2_web

 

Per altra banda el ponent va assegurar que el finançament actual, situa al País Valencià a la cua de les autonomies en relació als diners que rep per habitant/any, sols superada per les Illes Balears és la pitjor parada. Aquesta situació arrastrada de molts anys arrere provoca que el deute públic augmente de forma descomunal. Segons les dades si des de 2002 s’haguera rebut per part de l’Estat el mateix que la mitjana en relació al nombre d’habitants tindríem la meitat del deute generat. “Un deute que es podria considerar il·legítim tenim en compte que ve provocat per un infrafinançament del govern central cap als valencians”.

Actualment els valencians, amb els ingressos dels sistema de finançament, no cobrim les despeses d’educació, sanitat i protecció social. “Una realitat molt dura que afecta directament a la qualitat de vida de les persones i posen posen en perill la possibilitat d’un futur digne” han assegurat des de Compromís.

El col·lectiu local també acusa els governs centrals i autonòmics del PP i del PSOE d’arruïnar als valencians, i han assenyalat que des de Compromís van a continuar treballant per assolir un finançament just per al País Valencià, i defendre els interessos dels valencians i valencianes.

Arxivat en: General

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *