La formació valencianista ha presentat una proposta per a la conversió en zona de vianants parcial d’espais com la senda litoral i repensar el model de mobilitat post-covid.


Xàbia, 6 de Maig de 2020

Compromís ha registrat una proposta que contempla la conversió en zona de vianants parcial d’espais com el 1r i 2n Montañar, els voltants del Mercat municipal, entre altres espais. Per a aquest procés demanen en la moció que es compte amb l’opinió i participació de la ciutadania i empresaris, així com el consens polític. En paraules del seu portaveu, “volem que aquest document siga la base sobre la qual treballar tots els grups polítics i ciutadania”

En la proposta també es demana l’establiment de recomanacions de circulació per a les hores punta, com caminar, córrer o circular per la dreta, per a evitar encreuaments innecessaris i així poder garantir la seguretat i distanciament social necessari.

La proposta fa referència a mesures de curt termini per a afavorir l’ocupació de la calçada d’hostaleria i comerç amb total seguretat, la realització d’un pla de mobilitat post-covid així com espais per a vianants adequats i assegurances. Quant a les mesures a mitjà es proposa millorar el servei d’autobús, la dotació d’aparcaments dissuasius que connecten amb el transport públic o l’ampliació de carrils bici.

En aquest sentit el seu portaveu, Juan Cardona, ha comentat “la COVID trastoca el nostre model de mobilitat. Pel que pensem que és bon moment per a apostar per més carrils bici, més zones per als vianants i retornar els espais públics a la ciutadania que és a qui pertany. Així com oferir una solució segura al sector de l’hostaleria.”

Finalment, ha explicat que l’alta dependència del cotxe que tenim a Xàbia ens fa estar més exposats a la contaminació i a les malalties respiratòries derivades d’aquesta: “sabem que la idea de l’equip de govern va en aquesta direcció i per això creiem que s’ha d’obrir el debat sobre la mobilitat en el municipi. Les mesures que proposem, gestionades de manera correcta, ens permeten caminar cap a models de mobilitat més amables amb el medi ambient i amb la salut pública.”