Compromís per Xàbia proposa que l’Ajuntament de Xàbia impulse l’execució d’un projecte del consorci de residus per a convertir els residus de verd en carbó ecològic tipus “pèl·let”.

Xàbia, 22 de desembre de 2021

Fa més d’un mes que es va iniciar l’incendi de la planta de transferència de residus vegetals de Ramblars causant multitud de molèsties per fum per als veïns de Xàbia, Gata i el Poble Nou. Enfront d’aquesta situació la formació Compromís per Xàbia suggereix canviar el model de recollida de residu verd per a evitar futurs incendis i traure-li rendibilitat al residu.

Per a això Compromís insta el govern local a impulsar una planta de transformació d’aquest residu en carbó vegetal tipus “pèllet” amb el qual es donaria una segona vida a aqueix residu podent ser utilitzat per indústria i calefacció per a llars entre altres usos.

En paraules del seu portaveu, Juan Cardona “hem de trencar amb el model d’economia lineal en tractament de residus per a anar cap a l’economia circular i la reutilització de residus. Per això creiem que Xàbia ha de proposar al consorci la implantació d’aquesta mena de planta per a donar una segona vida a tot el residu de la jardineria, agricultura i altra”.

Des de la formació apunten al fet que aquesta proposta és viable a nivell local, ja que l’ajuntament compta amb superàvit, a més de ser escalable a nivell comarcal. Tal com explica Cardona “molts pobles de la nostra comarca pateixen la mateixa problemàtica i se’ls podria implicar l’hora d’ajuntar recursos per a impulsar el projecte. Una planta que a més d’aprofitar el residu ens permetria obtenir ingressos extra amb la venda del producte que podria anar per a millorar tota classe de serveis locals”.

Finalment, s’ha indicat que això podria entrar dins d’una estratègia d’economia circular que impulse una compostadora municipal, la recollida porta a porta, l’aprofitament energètic i el cicle integral de l’aigua.