EXPOSICIÓ DE MOTIUS

L’Ajuntament de Xàbia és conscient de la situació climàtica que està patint el planeta Terra, on els éssers vius i els ecosistemes es troben en greu perill, tal com destaquen diversos informes en els quals es constata que l’escalfament global continua creixent.

Entre les evidències i els efectes que el canvi climàtic presenta al nostre territori es troben: l’augment general de les temperatures, la disminució de les precipitacions, l’aridificació del territori, l’augment del nivell del mar, l’aparició d’espècies invasores i de malalties noves, així com l’augment de la intensitat dels esdeveniments extrems, com ara onades de calor. Tot això, repercuteix inevitablement en la societat, la salut, els ecosistemes, l’economia, la cultura, els serveis, les infraestructures i, en general, a l’accés als recursos primaris.

El nostre municipi està situat en un espai geogràfic considerat molt vulnerable al calfament global i que es pot vore afectat seriosament d’ara a final de segle, sobretot pel que fa a la disminució dels recursos hídrics, les sequeres prolongades, la regressió de la costa, i les pèrdues de biodiversitat i d’ecosistemes.

El Consell constata que afrontar un context tan complex, estructural i interdependent requereix un enfocament diferent a escala global, molt més integrador, coherent i ampli, alineat amb l’Agenda 2030 i els Objectius de Desenvolupament Sostenible de Nacions Unides, dins del Marc de Polítiques d’Energia i Canvi Climàtic de la Unió Europea, i els compromisos nacionals.

Així s’ha elaborat l’Estratègia Valenciana de Canvi Climàtic i Energia 2030, en coordinació amb tots els departaments del Consell amb competències o afectats per aquesta estratègia, en un procés participatiu amb el Consell Assessor i de Participació del Medi Ambient. Aquesta estratègia valenciana és un element clau per assolir la minimització de les emissions de Gasos d’Efecte Hivernacle (GEH) i augmentar la resiliència del nostre territori davant els efectes del canvi climàtic. En definitiva, per a avançar cap a un territori més sostenible, a través de la mitigació, l’adaptació, i la investigació, sensibilització i cooperació, tot, entenent la necessitat de polítiques transversals i cooperació a totes les escales.

Així mateix, el Consell assumeix la responsabilitat de donar un major impuls a la lluita contra el canvi climàtic, establint com a primer eix dins da seua agenda política la “Transició Ecològica i lluita contra l’emergència climàtica”.

Des del Consell s’ha acordat accelerar l’acció enfront del que segurament serà el repte més gran per a la humanitat i declarar formalment l’emergència climàtica, responent també a la demanda de la societat civil i dels moviments socials establerts a la geografia valenciana, tant els de llarga tradició com els més recents focalitzats a la lluita contra el canvi climàtic.

La declaració d’emergència climàtica suposa assumir com a pròpia la responsabilitat d’abordar la crisi ecològica i l’enorme canvi necessari des de les competències pròpies i liderant l’acció al territori valencià.

És necessari que totes les administracions s’impliquen i establisquen un full de ruta vinculant capaç de:

  • Garantir les reduccions de gasos d’efecte d’hivernacle anuals necessàries
  • abandonar els combustibles fòssils
  • apostar per una energia 100% renovable i
  • reduir a zero les emissions netes de carboni al més aviat possible, de manera urgent i prioritària, en línia amb les indicacions de l’informe de l’IPCC per a limitar l’augment de les temperatures globals a 1,5 °C.

Un estat d’emergència implica redirigir tots els recursos disponibles, també dels ajuntaments, per a afrontar la crisi climàtica amb els problemes associats que comporta.

Davant aquesta emergència l’Ajuntament es compromet a iniciar aquest procés de transformació social i per això proposa l’adopció dels següents

ACORDS

PRIMER.- Manifestar l’adhesió de l’ajuntament de Xàbia a la Declaració d’Emergència Climàtica i dels seus compromisos que ha adoptat el Consell de la Generalitat Valenciana (ANNEX I).

SEGON.- Establir, dins de les competències municipals, els compromisos polítics, normatives i recursos necessaris per a garantir reduccions de gasos d’efecte d’hivernacle per a arribar al balanç net zero no més tard de 2040 i si pot ser abans de 2035, així com detindre la pèrdua de la biodiversitat i restaurar els ecosistemes com a única resposta possible per a evitar un col·lapse de tots els sistemes naturals, inclòs l’humà.

TERCER.- Realitzar les accions necessàries per abandonar els combustibles fòssils, apostant per una energia 100% renovable de manera urgent i prioritària. Apostant a nivell local per l’ús d’energies renovables i una mobilitat sostenible, crear espais per als vianants, fomentar la bicicleta, vies verdes i altres mitjans de transport no contaminants, reduir la demanda d’energia fins a consums sostenibles, promoure l’augment de l’eficiència energètica i de les instal·lacions renovables, crear espais educatius i la informació a la població sobre l’emergència climàtica, aconseguir una política de residu 0, abordar projectes de regeneració rural, ecològica i humana, així com una economia local i de proximitat.

QUART.- Instar al Govern de l’Estat a sumar-se a la Declaració d’Emergència Climàtica.

CINQUÈ.- Donar trasllat de la present moció i del seus acords a:

  • Presidència del Govern d’Espanya
  • Ministra de Transició Ecològica
  • Grups Parlamentaris Congrés dels Diputats
  • President de la Generalitat Valenciana
  • Consellera d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica de la Generalitat Valenciana
  • Grups Parlamentaris Corts Valencianes

 

 

Xàbia, a 30 de setembre de 2019