La formació rebutja tornar a pagar per alguna cosa que està “pagat i repagat” en el cas dels valencians, a més de criticar al govern per utilitzar l’ecologisme per a justificar la falta d’inversions de l’estat central en infraestructures de mobilitat com el Tren Gandia-Dénia.

Xàbia, 10 de maig de 2021

Compromís per Xàbia ha registrat hui una moció, que es debatrà en el pròxim ple municipal, on s’insta el govern de l’Estat a retirar el pla per a implantar peatges en les carreteres a partir de 2024. Els valencianistes defensen que aquestes infraestructures ja estan “més que pagades” quan a penes fa 2 anys de l’alliberament de l’AP-7 després de més de 40 anys de peatges.

 La moció, que esperen tirar avant per unanimitat, insta el govern a retirar el pla de peatges, a més de demanar-li un pla de xoc amb finançament per a la rodalia de l’Estat. En aquest sentit, insten el govern a redactar el projecte del tren entre Dénia i Gandia a més d’accelerar la inversió i treballs d’execució del Corredor Mediterrani, entre altres inversions.

Respecte aquest tema el portaveu de Compromís, Juan Cardona, afirma que “no pot ser que vulguen cobrar per unes infraestructures que estan més que pagades. Ens sembla una burla que es faça sota la premissa de l’ecologisme quan fa anys que arrosseguem dèficit d’infraestructures, sobretot perquè després de 40 anys encara no comptem amb una línia Gandia-Dénia”.

Cardona ha afegit que “el pagament en autopistes i autovies derivarà la majoria del trànsit pesat i a la gent humil a les carreteres convencionals, la qual cosa retorna la pol·lució als nuclis i augmenta la mortalitat. Tenim un repte molt important amb la transició ecològica, però no la podem pagar els i les de sempre.”

D’altra banda, Cardona va fer referència a les necessitats locals i comarcals en matèria de transport públic: “seguim també a l’espera que s’impulse des de la Comarca una mancomunitat de transport, tal com vam acordar promoure tots els partits de Xàbia, amb l’objectiu de millorar el transport amb autobús. Creiem que té la suficient rellevància com per a dedicar temps i esforços”.