La formació valencianista critica la contínua construcció en paratges naturals i al mateix temps que proposen aprofundir en una ciutat compacta on siga més fàcil la mobilitat, l’accessibilitat i la sostenibilitat del municipi.

Xàbia, 17 de desembre de 2020

La situació de l’urbanisme a Xàbia ha sigut peculiar històricament, en part per l’àmplia extensió del seu terme municipal i per una aposta decidida per l’ajuntament i constructors per l’ocupació extensiva del sòl a través d’urbanitzacions i xalés. Fet que ha provocat importants problemes a l’hora de dotar de serveis i equipaments aquestes urbanitzacions, així com facilitar una mobilitat més enllà del cotxe.

Però aquest model urbanístic xoca amb l’actual tendència estesa per tota Europa d’avançar cap a ciutats més compactes, sostenibles i accessibles per a la ciutadania. Per això, és pel que la formació valencianista alerta de la necessitat de canviar el rumb de l’urbanisme a Xàbia i adaptar el municipi a les exigències europees per a l’any 2030.

Respecte a aquesta temàtica el portaveu valencianista Juan Cardona ha afirmat que “continuem fent el mateix que fèiem fa 20 i 30 anys, continuem ocupant territori sense control i sense una planificació real del model de ciutat que es vol. No podem continuar construint la muntanya mentre tenim nuclis urbans sense completar i cases buides”.

Al que l’edil ha afegit que “Xàbia té vertaders problemes en matèria de mobilitat, de medi ambient, de gestió urbanística i d’accés a l’habitatge. Si no ens prenem seriosament el nou Pla General i marquem un objectiu clar correm el risc de no eixir mai d’aquest bucle. Tenim l’oportunitat de rehabilitar i reformar els nuclis urbans.”

Finalment, l’edil valencianista Vicent Colomer ha manifestat que “hem de complir amb els objectius de l’Agenda 2030 i caminar cap a una ciutat més amable, més verda i sobretot més compacta. I per a això el PGE ha de complir amb l’Estratègia Territorial Valenciana, que segons informes de la Conselleria de Territori no es compleix, la qual cosa ens preocupa profundament”.