La formació valencianista ha presentat una moció de mesures d’urgència enfront de la pujada del preu de la llum en plena ona de fred, que contempla la creació d’una operadora d’energia local per a aconseguir l’autosuficiència municipal basada en renovables.

Xàbia, 21 de gener de 2021

Compromís per Xàbia obri el debat de l’energia a escala municipal també amb la presentació d’una moció en la qual s’insta el govern a regular el preu de la llum, entre altres coses. La formació vol que s’estudie la possibilitat d’impulsar una operadora de llum municipal o comarcal, així com la creació d’una Comunitat Energètica Local a través de l’ús d’energies fotovoltaiques.

 A més, en la moció també s’insta tant el Govern d’Espanya com al Consell valencià perquè estudien la viabilitat de crear una empresa pública energètica que afavorisca la competència en el sector i beneficie als consumidors. Finalment, s’insta l’ajuntament a contractar el subministrament elèctric dels edificis públics municipals a cooperatives energètiques basades en l’ús de renovables.

En aquest sentit, el portaveu valencianista, Juan Cardona ha comentat que “és necessari que s’aborde una regulació del mercat de l’energia. No podem permetre que es faça negoci amb un servei bàsic en els moments en què més falta fan”. Al que ha afegit que “l’Ajuntament té un exemple molt bo en la gestió d’aigua, on gràcies a ser de titularitat pública no es deixa a ningú vulnerable sense subministrament, per la qual cosa si tinguérem una operadora pública municipal podríem garantir un servei bàsic i ser autosuficients municipalment.”

A aquestes paraules s’ha afegit Vicent Colomer, qui ha recordat que “tenim una bona oportunitat econòmica a través de les energies renovables i és necessari que l’Ajuntament l’impulse. Existeixen casos com Barcelona o altres municipis on l’aposta per les energies renovables de titularitat pública està generant ocupació alhora que es cuida el medi ambient”.